:KÄSITYÖKALUT: Ruuvinväännin on suomalaisten käytetyin työkalu

Neljä kymmenestä suomalaisesta sanoo ruuvinvääntimen olevan eniten käyttämänsä työkalu, ja porakone on toisella sijalla. Tämä käy ilmi uudesta Sifo-tutkimuksesta, jonka tilasi hiljattain verkkokaupan ja ensimmäisen tavaratalonsa Suomeen avannut kodinfiksaajaketju Jula. Samaan aikaan tilastot osoittavat, että porakonetta käytetään vain 13 minuuttia sen elinkaaren aikana.

– Liikeideamme perustuu vastuullisuusajatteluun, jonka mukaan on parempi pitää huolta tavaroistaan kuin heittää ne pois ja ostaa uusia. Hyviin työkaluihin panostaminen ja niiden huolellinen käyttö kannattaa sekä planeetan että lompakon kannalta, Julan Suomen maajohtaja Jaakko Soini sanoo.

Neljä kymmenestä suomalaisesta, 41 prosenttia, sanoo ruuvinvääntimen olevan eniten käyttämänsä työkalu. Seuraavaksi yleisin on porakone 15 prosentin osuudella. Sukupuolten välillä on kuitenkin suuri ero:24 prosenttia miehistä sanoo, että porakone on yleisin työkalu, kun taas naisista 5 prosenttia. Puukko ja vasara jakavat kolmannen sijan 12 prosentilla. Tämä käy ilmi Sifo-tutkimuksesta, jonka tilaaja on syksyllä Suomen markkinoille etabloitunut kodinfiksaajaketju Jula.

Vaikka ruuvinvääntimet ja porakoneet ovat suosittuja, työkalukohtainen käyttö on suhteellisen vähäistä kiertotaloutta edistävän Ellen MacArthur -säätiön tilastojen mukaan. Esimerkiksi keskimääräistä porakonetta käytetään vain 13 minuuttia sen elinkaaren aikana.

– Haluamme tehdä kodin fiksaamisesta helppoa ja hauskaa, joten on tärkeää, että työkalut toimivat. Samalla voi olla hyvä idea jakaa työkaluja muiden kanssa, jos et käytä niitä kovin usein. Toinen kikka on ostaa työkalut samasta sarjasta – silloin yhtä akkua ja laturia voi käyttää useammassa työkalussa, Jaakko Soini sanoo.

Kodinfiksaajaketju Jula avasi hiljattain verkkokaupan ja ensimmäisen tavaratalonsa Suomeen, tarkalleen ottaen Vaasaan. Keväällä 2023 Jula avaa seuraavan tavaratalon Raisioon, ja tavoitteena on avata tulevina vuosina lisää tavarataloja eri puolille Suomea.

Tietoa tutkimuksesta
Kantar Sifo toteutti tutkimuksen Julan toimeksiannosta 29. elokuuta – 5. syyskuuta 2022 välisenä aikana. Seuraavaan kysymykseen vastasi 1 016 18–79-vuotiasta suomalaista valtakunnallisesti edustavasta otoksesta:

Mitä seuraavista työkaluista käytät eniten?
Ruuvinväännin: 41 prosenttia
Porakone: 15 prosenttia
Puukko: 12 prosenttia
Vasara: 12 prosenttia
Saha: 4 prosenttia
Pihdit: 3 prosenttia
Jakoavain: 2 prosenttia
Vesivaaka: 1 prosenttia
Taltta: 0 prosenttia
En osaa sanoa / en tiedä: 11 prosenttia